Sign my
GuestBook

NBDS 118-119

De bouwbeschrijving

De kit wordt geleverd met een indrukwekkende 47 A4 tellende bouwbeschrijving, aangevuld met zes pagina's voor de belijning en belettering. Dit onderscheidt deze kit als degene met de meest uitgebreide beschving tot nu toe. Een wereld van verschil van de vier A3-tjes met explosietekeningen  van de DJH kit van de NS 5000 (ex-WD 2-8-0) die ik aan het bouwen was rond de tijd dat ik de NBDS-kit kocht.

Toch is deze beschrijving voor verbetering vatbaar. Bij de tender was er aanleiding tot flink wat verwarring

  • De NBDS-lok kan gebouwd worden in twee versies: met de vierassige en de drieassige tender.
  • Daarnaast heb je twee verschillende Roco modellen om van de vertrekken: namelijk de nieuwere modellen met één worm en die met twee wormen op de motor.
  • Tot slot heb je drie motoren om uit de kiezen voor de nieuwe aandrijving: de originele Roco motor behouden of die vervangen door een Mabuchi of een Mashima motor.

Alles bij elkaar krijg je dus twaalf verschillende situaties. De handleiding voor de bouw van de vierassige tender maakt steeds gebruik van de delen van de beschrijving van de drieassige tender waar die toepasselijk zijn. Daarbij wordt verzuimd te melden wat NIET van toepassing is. Door de varianten in het Roco model en de motorkeuze krijg je veel voorwaardelijke zinnen: als u "dit Roco model heeft" of "die motor kiest". De originele bouwbeschrijving wordt daardoor een moeilijk te volgen verhaal voor een lineair mens als ik. Ik heb er na drie keer onbegrepen lezen voor gekozen alle teksten op te halen en te combineren voor eigen gebruik. Deze aangepaste handleiding voor de bouw van de tender is bijgevolg UITSLUITEND geschreven

  • voor een vierassige tender,
  • uitgaande van een nieuw Roco model met één worm op de motor
  • waar een Mashima motor ingebouwd wordt.

Overigens zijn de verschillen nu ook weer niet zo heel groot. Ik heb de instructies ook genummerd. Dat is makkelijk om de voortgang bij te houden. Waar nodig heb ik ook de grammatica gecorrigeerd en de zinnen wat ingekort.