Sign my
GuestBook

SHM 26

Detailleren - De achterdeur

De achterzijde van het machinistenhuis heeft een schuifdeur die in de ets van het model op zijn best enigzins wordt aangeduid. Omdat die schuifdeur nogal beeld bepalend is, ging ik aan het werk.
De bovenste schuifrail wordt tegen het weer beschermd door een strook metaal die in twee richtingen gebogen is
Ik knipte een smalle strook messingplaat. Lengte en breedte werden geschat aan de hand van foto's
Met twee houtklemmen postioneerde ik het messing stripje tussne de lineaal en een stuk aluminium zo dat het precies recht lag. Geen eenvoudige opgave, je hebt zes handen nodig.
Met een stuk rondstaal rolde ik het uitstekende randje van de strip.
Nou dat ziet er goed uit. Met wat buigen kreeg ik het recht.
Ik klemde de strip met twee zelf-sluitende pincetten. Op de hoeken schoof ik er twee stukjes messing onder. Ik soldeerde de strip, daarbij vermijdend dat ik die twee stukjes messing meesoldeerde.
 

Vervolgens zaagde an vijlde ik een nieuwe deur uit 0,3 mm messing plaat. De raamopening liet ik iets ondermaats.

Na het solderen vijlde ik het raam tot gelijke grootte met het oorspronkelijke raam.

Ik verbeeldde de deur in gesloten positie. Zou ik hem in open postie hebben geplaatst, toegegven dat is veel leuker, dan had ik de oorspronkelijke deur uit de achterwand hebben moeten zagen. Dit is lastig omdat het machnistenhuis al in elkaar zit en ik weigerde om hem weer uit elkaar te halen. Verder zou het me gedwongen hebben de achterzijde van de ketel na te bootsen. Aangezien de kit hier geen enkel onderdeel voor bevat zou ik alles zelf moeten maken. Er zijn grenzen...