Sign my
GuestBook

NS 7000 class

Aanbevolen bronnen

Ik heb het verhaal van mijn NS 7000 in flink detail beschreven met de beginnende kitbouwer in gedachten. Meer is zoveel meer te lezen en te zien. Op deze pagina heb ik een lijst gemaakt van een aantal bronnen die kunnen bijdragen aan het verdiepen van uw kennis.

 

Opmerking. Deze links zijn in maart 2021 gecontroleerd. Het internet is een vluchtig medium dus bronnen kunnen sindsdien zomaar verdwenen zijn.

Aanbevolen leeswerk

Niks zo heerlijk als met warme dampende kop koffie achter een goed boek op de bank zitten op een koude winteravond.

 

Er zijn vele boeken op de markt en ik heb er vele gelezen. Ik heb deze lijst met drie criteria beperkt:

  • Het moet gerelateerd zijn aan locomotieven of rollend materieel. Er zijn veel boeken over modelbouwtechnieken maar bij locomotieven komen er toch zeer specifieke dingen te pas. Niets staat u overigens in de weg om ook kennis te nemen van andere modelbouwgebieden, altijd leerzaam. Neem bijvoorbeeld weatheringtechnieken. Bij de warcrafthobby zijn ze daar veel verder mee dan bij de spoorse modelbouw.
  • Ik moet het boek zelf gelezen hebben.
  • Het moet zinvol zijn voor de beginner.

 

Het boek van Ian Rathbone voldoet niet helemaal aan het laatste criterium, ik vond het zo mooi dat ik 'm toch opgenomen heb.

Het zal u misschien opvallen dat het meeste Engelstalig is. Dat komt omdat die markt oneindig veel meer biedt dan de Nederlandse markt, zowel in de breedte als in diepte. Ik ben niet op de hoogte van het bestaand van een goed Nederlandstalig boek over het bouwen locomotievenkits, maar misschien komt dat omdat ik Engels voor mij geen barrière vormt en ik er dus ook nooit naar gezocht heb. Hoe dan ook. Als ik een goed Nederlands boek tegen kom met dit onderwerp dan zal ik hem aan de lijst toevoegen.

 

Titel Auteur Uitgifte ISBN-13
Railhobby Verschillende 12x/jr  
Railmagazine Verschillende 12x/jr  

Locomotive modelling from scratch and etched kits

A personal Approach Part one

Geoff Holt 2013 978-19-08763-01-3

Locomotive modelling from scratch and etched kits

A personal Approach Part two

Geoff Holt 2013 978-19-08763-05-1
A modellers's handbook of painting and lining Ian Rathbone 2008 978-19-05184-54-5
Etched loco construction Iain Rice 1990 978-09-06867-86-0
Locomotive kit chassis construction in 4mm Iain Rice 1993 978-18-74103-10-3

Whitemetal locos, A kitbuilder's guide

Iain Rice 1989 978-09-06867-77-8

Aanbevolen video's

Ook hier ben ik me niet bewust van veel belangrijke, zinvolle Nederlandse bronnen. Toen ik er gericht naar ging zoeken bij het maken van deze pagina, heb ik een serie in het Nederlands gevonden over airbrushen, weliswaar niet specifiek voor de spoormodelbouw maar voor deze serie ben ik van mijn criteria afgeweken.

Titel Auteur Opmerkingen

Let's build DJH LNER A1 Pacific

Loco Builder Een vierdelige instructievideo hoe je een DJH kit bouwt, met verregaand dezelfde methoden als voor de Nederlandse locomotiefkits

Building BR 2-6-2 Prairie Tank

Tony Wright Een meer dan vijf uur (!) durende video van een zeer bekende Engelse modelbouwer die zo'n beetje de hele basis behandelt.
Airbrushing Kit Built Locomotives - How To Loco Builder  
How to Apply Decals and Transfers Loco Builder  
Airbrush voor modelbouw (11 delen!) Tips&Tricks Modelbouw In het Nederlands!!

 

Aanbevolen internetsites

Bij de intenetsites heb ik vooral gezocht naar site die behalve aan de drie hierbovengenoemde criteria ook nog gratis toegankelijk zijn.

Titel Remarks

RMWeb

De Forum site van het maandblad BRM. Registreren verplicht, deelname gratis, je hoeft geen abonnee van BRM te zijn. Diverse mooie fora met een flink aandeel zelfbouw. Wel even zoeken.

Beneluxspoor.net

Registreren verplicht, deelname gratis hoewel af en toe een donatie welkom is om het forum draaiend te houden. Met wat zoeken zijn er mooie hoeken te vinden over zelfbouw.
Handgemaakte Nederlandse Modeltreinen

Facebookgroep. Je moet geregistreerd zijn bij FaceBook en je moet je aanmelden bij deze groep. Maar dat is wel waar je moet zijn..

Beeldbank Het Utrechts Archief Elke zelfbouw betekent ook onderzoek naar hoe de locs er in het echt uit zagen. De beeldbank van het HUA bevat ook het complete beeldarchief van NS tot ca. 1980. Gratis en zonder registreren toegankelijk. Niet alle beeldmaterieel is vrij van auteursrechten, maar dat staat er steeds bij.
NVBS Ook de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden voor het Spoor- en tramwezen heeft een mooie beeldbank. Gebruik van foto's over het algemeen alleen na toestemming.