Sign my
GuestBook

NS 5000

Het onderstel

Het project startte met de bestelling van een Poppy's Woodtech Loco Builder's Box voor vijfassige locomotieven.

De ervaring met de AD60 heeft geleerd dat het allesbehalve vanzelfsprekend is om vier assen met alle acht wielen op de rails te krijgen. De gaten voor de aslagers zaten een klein beetje verschillend dus elke eenheid van de Garratt bleef op maximaal vier pootjes staan. Het vooruitzicht om dan met tien wielen te gaan bouwen deed me besluiten om naar wat hulpmiddelen te gaan zoeken. Er zijn verschillende framebouwmallen in de handel maar deze zijn gewoonlijk behoorlijk prijzig.

Toegegeven, zo'n prijskaartje gaat de aanschaf van een gemiddelde kit niet te boven, maar het is toch wel een prijsje om rekening mee te houden. Aan het andere eind van het spectrum zitten de stalen oplijningsmallen van Markits (M4RALJ-1ss) die maar een paar pond per drie kosten, dus maximaal £10 voor een vijfasser.

Terwijl ik naar informatie zocht voor de WD 2-10-0 struikelde ik over een website die verwees naar Poppy's Woodtech inzake een samenbouwmal met een prijskaartje van slechts £35 voor een vijfasser. Dat leek me een poging waard. Op de desbetreffende site liet de schrijver zich zorgelijk uit of de MDF-mal niet op den duur zou slijten, maar hé, neem aan dat je vijf loks kunt bouwen met deze mal, en gezien de kwaliteit en hardheid van het MDF lijkt me dat alleszins haalbaar, en je koopt daarna een nieuwe, dan nog kun je voor het zelfde budget als een Avonside mal 7 x 5 loks bouwen. Er zijn er niet velen onder ons die zulke aantallen halen.

Oké, de mal is wel eenvoudiger ontworpen dan die van Hobby Holiday's en Avonside, dus ik neem aan dat de functionaliteit minder zal zijn en dus het werk aan de mal wat moelijker zal zijn. Maar mijn schatting is dat het voor een niet-professionele gelegenheidsbouwer prima voldoet, ook al biedt het niet het optimale gebruiksgemak.

Communicatie met Poppy's Woodtech was hartelijk, direct en snel. Een van harte aanbevolen leverancier!

De inhoud van de bestelling.

A. Een vel met gedetailleerde en heldere samenbouwinstructies

B. De onderdelen van de mak. Aan de rechterzijde heb ik de zijkant opzettelijk niet ondersteboven gelegd om de ingegraveerde maatverdeling te laten zien.

C. Vijf richtassen

D. Siliconen buis om onderdelen vast te zetten

E. Zelfklevende anti-slip stroken

 

Eerst werd de mal "droog" in elkaar gezet om te kijken hoe alles paste en ook om meteen de samenbouwhandelingen te oefenen die snel afgehandeld moesten worden als er eenmaal lijm in het spel was. Er waren geen correcties aan de mal nodig, alle onderdelen waren precies pas.

 

Daarna werd er witte PVVA-lijm op de tanden aangebracht en de hele mal werd in één keer in elkaar gezet. Gebruik normale PVA-lijm en niet de sneldrogende variant. Je hebt je tijd nodig om het geheel in elkaar te zetten, te bekijken en te corrigeren en de normale variant geeft je die tijd. Na samenbouw dient de mal ook als opbergvak voor de andere onderdelen tot ze een keer nodig zijn.

Het meeste essentiële is dat alle assen van de mal in één lijn liggen

hetgeen het geval lijkt te zijn.