Sign my
GuestBook

NS serie 4300

Detaillering van de bovenbouw

Normaalgesproken maak ik losse pagina's achtereenvolgens over het detailleren van het model, spuiten van het model en de uiteindelijke samenbouw. Maar dit project gaat over het detailleren van een bestaand model en dat werkt toch net even anders. dus staat het hier min of meer in de volgorde dat ik er aan gewerkt heb.

Ik begon met de delen die uit de verbeterset van Dido Model Railways afkomstig zijn.

Boven een gevouwen raam, onder het raam zoals het uit de ets komt.

De rugwanden en tenderdeuren worden als een geheel geleverd (linker en rechterzijde). De instructies waarschuwen dat de deuren problemen kunnen opleveren bij rijden op de baan, dus ik besloot ze draaibaar te maken. Ik sneed de deur los (links). Scharnieren werden van 0,2 mm dun messing gemaakt.

Het scharnierpen van 0,5 mm nieuwzilver draad werd op de rugwand gesoldeerd.

 

Om de scharnier om de scharnierpen te buigen stak ik deur in mijn bankschroefje. De rugwand werd over de scharnieren gestoken die vervolgens over de pen heen gebogen werden.
De deur wordt daarna uit de bankschroef genomen en plat gelegd en de scharnieren worden helemaal door gevouwen en vast gesoldeerd.
met 140C soldeer.
De overloopplaat naar de tender wordt een beetje over zijn hele lengte gebogen om hem de nodige stijfheid te geven, zoals bij het voorbeeld.

Ik heb diep nagedacht hoe ik de overloopplaat scharnierend aan kon brengen, min of meer zoals de tenderdeuren, zonder dat het scharnier heel dik werd maar ook zonder dat het heel ingewikkeld werd om te maken.

Toen ik achterovergeleund zat hoe ik dit ging oplossen herinnerde ik me dat ik pas een poyethyleen zakje had weggegooid. Die viste ik op uit de prullenbak en sneed een stukje uit de onderkant waar het plastic wel gevouwen maar niet gelast was. Die vouw werd mijn scharnier. Superdun en eenvoudig. Met wat expoxy zal ik het na het spuiten vast maken.

Een van de veranderingen die NS doorvoerde op de serie was het verwijderen van de vacuumrem. Ik verwijderde dus the afvoerpijp van de vacuuminstallatie.

De koppelingshaak werd verwijderd om vervangen te worden door een Europese haakkoppeling, die hier tijdelijk bevestigd is. Daaarbij beschadigde ik wel de verf dus ik heb een suitklusje in het vooruitzicht.

 

De koppelingskast op de tender werd verwijderd om ruimte te maken voor de nieuwe koppeling, Ik heb hem ondersteboven in de tender geschroefd zodat hij niet kwijt kan raken.

De nieuwe koppeling en de remslangen zijn geplaatst. De remslangen zijn wat overmaats maar omdat de een model is in 1:76 valt het niet echt op. De koppeling is van Philotrain en schuift naar buiten in bochten.

 

De schoorsteenverlenging werd uit twee stukken styreen buis gemaakt. Met wat licht draaiwerk en wat tijd en aandacht werd het een aardige weergave.

De rek voor de werktuigen van de stoker
De oude houders voor de signaal schijven die op de lok aten heb ik van hun plek getrokken alsof je een kies trekt. Daarna verwijderde ik de verf en soldeerde ze op de achterzijde van de twee lampen. Ik vijlde ze ook wat dunner zodat ze wat makkelijker terug geplaatst konden worden.
Toen eenmaal alle delen klaar waren werden ze met stukjes Blu-tack op een vel papier gezert om te voorkomen dat ze weg zouden waaien bij het spuiten. Ze werden zwart gespoten behalve de ladder en het gereedschaprek.
Nu konde delen een voor een geplaatst worden met epoxy, om te beginnen met de schoorsteen.

De lampen werden in hun oorspronkelijke plaatsen terug gezet.

He gereedschaprek op zijn plaats. Ik ben er niet tevreden over maar het is goed genoeg. Er is een klein kleurverschil op de foto te zien maar in werkelijkheid valt het nauwelijks op.

Een gat van 0,5 mm werd geboord op de plaats van de sluitseinhouder die vervolgens opgeboord werd tot 1,0 mm. Daarna werd de sluitseinhouder op zijn plaats gelijmd. Het is niet helemaal het goede model, wie ziet dat?

 

Om de ladder te bevestigen boorde ik twee gaatjes van 0,6 mm in de omloopplaat, meer niet doo r en door, slechts een millimeter diep of o. Om de ladder te plaatsen doopt ik hem met zijn pootjes in de epoxylijm, en voegde twee kleine dotjes lijm toe op de plek waar hij de handrails raakt.

 

Sluitseinijzers op de tender

 

De achterwanden met de tenderdeuren gelijmd. Dido zegt dat de wand mogelijk groen was, zoals op de museumlok 5085, maar ik denk van niet. We weten het niet meer.
De rmaen geplaatst. Het glas is een beetej scheef geaan, maar dat heb ik snel gecorrigeerd.
De overgangsplaat naar de tender
Deze twee foto's laten zien dat het idee om een stukje PE als scharnier te gebruiken prima werkt.